Press "Enter" to skip to content

Φάρμακο κατά της ΔΕΠΥ άφησε υποσχέσεις για τη θεραπεία συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ

Νέα μελέτη έδειξε ότι φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ίσως βοηθήσουν στη διαχείριση συμπτωμάτων της ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Η αναζήτηση ενός δρόμου για τη θεραπεία της ασθένειας του Αλτσχάιμερ έχει προβληματίσει τους επιστήμονες για δεκαετίες. Γι αυτό το λόγο, ίσως κάποιοι επιστήμονες αλλάζουν την προσοχή τους ελαφρώς, εξετάζοντας μήπως είναι καλύτερη η θεραπεία ορισμένων συστημάτων που επηρεάζονται από το Αλτσχάιμερ (σε αντίθεση με τις αιτίες).

Αυτό ακριβώς έδειξαν οι επιστήμονες μίας νέας μελέτης. Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ίσως δείξουν πολλές υποσχέσεις στη διαχείριση συμπτωμάτων της ασθένειας του Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία συστηματική ανασκόπηση, που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα νοραδρενεργικά φάρμακα (που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη ΔΕΠΥ) για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τι είναι τα νοραδρενεργικά φάρμακα

Τα νοραδρενεργικά φάρμακα στοχεύουν το νοραδρενεργικό σύστημα , το οποίο περιλαμβάνει ένα μικρό τμήμα του εγκεφαλικού στελέχους που ονομάζεται locus coeruleus. Αυτή η περιοχή εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως η μνήμη, η προσοχή και η μάθηση. Αυτό το σύστημα ελέγχεται κυρίως από έναν νευροδιαβιβαστή (ένας ειδικός τύπος εγκεφαλικού κυττάρου που στέλνει και λαμβάνει μηνύματα στον εγκέφαλο) που ονομάζεται νοραδρεναλίνη – η οποία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απόκριση του σώματός μας «μάχομαι ή φεύγω».

Το locus coeruleus είναι επίσης η πρώτη καταγεγραμμένη περιοχή του εγκεφάλου που εμφανίζει παθολογικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται με τη μορφή tau tangles. Το Tau είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αλλά σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, οι πρωτεΐνες tau συσσωρεύονται μαζί.

Καθώς αυτά συσσωρεύονται, παρεμποδίζουν την ικανότητα του νοραδρενεργικού συστήματος να διατηρεί υγιείς τους νευρώνες. Δεδομένου ότι το νοραδρενεργικό σύστημα βοηθά επίσης στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, η απώλεια της λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε νευροφλεγμονή, η οποία είναι ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Προβλήματα με τον τρόπο λειτουργίας του νοραδρενεργικού συστήματος έχουν επίσης παρατηρηθεί σε άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη , η ΔΕΠΥ και το άγχος . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί επίσης να συνταγογραφούνται νοραδρενεργικές θεραπείες για αυτές τις διαταραχές. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ασθενείς με αυτές τις διαταραχές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ.

Συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος συχνά εμφανίζονται επίσης πριν από προβλήματα μνήμης σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ. Η παρουσία κατάθλιψης, άγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Για να διεξάγουν τη μελέτη του, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν μαζί 19 μελέτες, εξετάζοντας δεδομένα, από πάνω από 1.800 ασθενείς. Επίσης, κοίταξαν στον αριθμό διαφορετικών νοραδρενεργικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται κατά της ΔΕΠΥ και της κατάθλιψης.

Διαπίστωσαν ότι στην πλειοψηφία των μελετών, αυτά τα φάρμακα βελτίωσαν τη συνολική σκέψη και κατανόηση των ατόμων με Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, δεν φάνηκε να βελτιώνουν την απόδοση συγκεκριμένων λειτουργιών μνήμης (όπως η λεκτική και επεισοδιακή μνήμη), εκτελεστικές λειτουργίες (να είσαι ικανός να συγκεντρωθείς και να θυμηθείς οδηγίες) οπτικοχωρικές ικανότητες (όπως σχέδιο ή κούμπωμα ενός πουκάμισου) και τη σύγχυση.

Αυτά τα φάρμακα αποδείχθηκε επίσης ότι βελτιώνουν την απάθεια, η οποία είναι ένα κοινό σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ. Η απάθεια μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ, που ονομάζεται μεθυλφαινιδάτη – πιο γνωστό ως Ritalin – ήταν το φάρμακο που αποδείχθηκε πιο συχνά ότι βελτιώνει την απάθεια σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Τα νοραδρενεργικά φάρμακα μπορεί να ωφελήσουν ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Συνολικά, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα νοραδρενεργικά φάρμακα μπορεί να είναι ωφέλιμα για ορισμένα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ, εφόσον χρησιμοποιείται η σωστή δόση. Ωστόσο, πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς δεν πρόκειται για πειραματική μελέτη – όπως μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, η οποία θα συγκρίνει το αποτέλεσμα μιας παρέμβασης (όπως το φάρμακο). Υπήρχε επίσης μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των μελετών που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση στον τρόπο διεξαγωγής τους και των αποτελεσμάτων τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόλο που αυτά τα φάρμακα αποδείχθηκε ότι έχουν κάποιο όφελος για τη λειτουργία του εγκεφάλου, μπορεί να έχουν μια σειρά από παρενέργειες. Αυτά περιλαμβάνουν καρδιακά προβλήματα, εθισμό και, ειδικά όταν γίνεται κακή χρήση, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικές αλλαγές ή ψυχιατρικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων που μοιάζουν με ψύχωση, όπως παραισθήσεις και παράνοια. Επομένως, θα είναι σημαντικό να διεξαχθούν μελλοντικές μελέτες που θα αποδεικνύουν περαιτέρω τα οφέλη αυτών των φαρμάκων – και ότι τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των πιθανών κινδύνων.

Όσον αφορά τα νοραδρενεργικά φάρμακα που διερευνήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, η μεθυλφαινιδάτη (ριταλίνη) χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα βραχυπρόθεσμα (έξι μήνες) σε μια κλινική δοκιμή και έχει δείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την απάθεια. Αλλά άλλα φάρμακα που ερευνήθηκαν στη μελέτη, όπως το αντικαταθλιπτικό μιρταζαπίνη, όχι μόνο έδειξαν μηδενική βελτίωση στην απάθεια, αλλά συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αν και η μελέτη δεν έδειξε καμία βελτίωση στα προβλήματα μνήμης για τα άτομα με Αλτσχάιμερ, μας έδειξε ότι ίσως είναι καιρός να προχωρήσουμε σε μια νέα κατεύθυνση όσον αφορά τη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Αντί να εστιάζει μόνο σε πιθανές αιτίες (όπως οι υποθέσεις αμυλοειδούς και ταυ), η έρευνα θα μπορούσε τώρα να επωφεληθεί από τη συμπερίληψη θεραπειών που στοχεύουν τα συστήματα που εμπλέκονται σε διαφορετικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

ΠΗΓΗ: theconversation

Περισσότερα εδώ…

Be First to Comment

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: