Press "Enter" to skip to content

Καμπανάκι ΠΟΥ: Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων τις τελευταίες 2 εβδομάδες

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν τριπλασιαστεί στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ο Περιφερειακός Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Henri P. Kluge, χτύπησε καμπανάκι κινδύνου

Με πρόσφατη δήλωση του, ο Περιφερειακός Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Hans Henri P. Kluge, σκιαγράφησε την εικόνα της πορείας του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και απηύθυνε έκκληση στίς κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς του ιού

«Εντατικοποιώ το κάλεσμά προς τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους τις επόμενες εβδομάδες και μήνες για να αποτρέψουν την εγκατάσταση της ευλογιάς των πιθήκων σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Η επείγουσα και συντονισμένη δράση είναι επιτακτική στον αγώνα για να αναστρέψουμε τη συνεχιζόμενη εξάπλωση αυτής της ασθένειας» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ευρώπη στο επίκεντρο της διασποράς

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να αξιολογεί τον κίνδυνο της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια ως υψηλό, δεδομένης της συνεχιζόμενης απειλής για τη δημόσια υγεία και της ταχείας επέκτασης της νόσου.

Αυτή τη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% όλων των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων και παγκοσμίως αναφερόμενων κρουσμάτων από τα μέσα Μαΐου. Από τις 15 Ιουνίου, έξι νέες χώρες και περιοχές – συνολικά πια 31 – έχουν αναφέρει κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, με τα νέα κρούσματα να τριπλασιάζονται την ίδια περίοδο σε περισσότερα από 4500 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη την Περιφέρεια.

Τα περισσότερα κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ήταν μεταξύ ατόμων ηλικίας μεταξύ 21 και 40 ετών και το 99% ήταν άνδρες, με την πλειονότητα αυτών να είναι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Ωστόσο, έχουν ήδη αναφερθεί μικρός αριθμός περιπτώσεων μεταξύ των μελών του νοικοκυριού, των ετεροφυλόφιλων και των μη σεξουαλικών επαφών, καθώς και μεταξύ των παιδιών.

Όπου υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, σχεδόν το 10% των ασθενών αναφέρθηκε ότι νοσηλεύτηκαν είτε για θεραπεία είτε για λόγους απομόνωσης και ένας ασθενής έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος νεκρός. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων εμφανίστηκε με εξάνθημα και περίπου τα τρία τέταρτα ανέφεραν συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, μυϊκό πόνο, έμετο, διάρροια, ρίγη, πονόλαιμο ή πονοκέφαλο.

Οι 3 συστάσεις Κλουγκε προς κυβερνήσεις

Ο Χανς Κλούγκε προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό». Γι αυτό το λόγο προχώρησε στις εξής 3 συστάσεις.

Πρώτον, οι χώρες πρέπει να κλιμακώσουν γρήγορα την επιτήρηση για την ευλογιά των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της γονιδιωματικής ανάλυσης, και να αποκτήσουν την ικανότητα να διαγνώσουν και να ανταποκριθούν στη νόσο. Τα κρούσματα πρέπει να εντοπίζονται και να διερευνώνται από ένα εργαστήριο και οι επαφές να εντοπίζονται εγκαίρως, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης. Ο ΠΟΥ/Ευρώπη εργάζεται για να υποστηρίξει τις χώρες παρέχοντας τεστ για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και σχετική διαγνωστική εκπαίδευση σε 17 κράτη μέλη. Έχουμε ήδη παραδώσει σχεδόν 3000 διαγνωστικά τεστ σε επτά κράτη μέλη και οι αποστολές σε άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δεύτερον , τα σωστά μηνύματα που μεταφέρονται με τον πιο κατανοητό τρόπο πρέπει να διαδίδονται στις επηρεαζόμενες κοινότητες και στο ευρύτερο κοινό. Ο ΠΟΥ/Ευρώπη και το ECDC έχουν εκδώσει κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επικοινωνία κινδύνου, τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις καλοκαιρινές εκδηλώσει.

Τρίτον, η αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων απαιτεί σταθερή πολιτική δέσμευση που συμπληρώνεται από υγιείς επενδύσεις στη δημόσια υγεία. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να υποστηρίξει την απάντηση στη δημόσια υγεία. Η προμήθεια και η χρήση εμβολίων πρέπει να εφαρμόζουν τις αρχές της ισότητας και της ανάπτυξης με βάση τις ανάγκες. Πρέπει να εκτελούνται με τρόπους που δημιουργούν στοιχεία για αυτήν την παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τυπικών πρωτοκόλλων αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, και με συστήματα παρακολούθησης της ασφάλειας αυτών των προϊόντων καθώς αναπτύσσονται σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού.

Περισσότερα εδώ…

More from ΥγείαMore posts in Υγεία »

Be First to Comment

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: