Press "Enter" to skip to content

Μαγιορκίνης και Θεμιστοκλέους εξηγούν: Γιατί δεν χρειάζεται να επεκταθεί η χρήση της μάσκας

Τους λόγους για τους οποίους δεν χρειάζεται η επέκταση υποχρεωτικότητας της μάσκας σε άλλους χώρους πέρα από τους υφιστάμενους εξήγησαν ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, και ο Γ.Γ. της ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μετά την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων, ακούγονται φωνές για την επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη του ΕΟΔΥ, ο Αντοπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει συστάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μασκας και σε άλλα σημεία αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική εισήγηση

Θυμίζουμε ότι προς το παρόν η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε ΜΜΜ, σε δομές υγείας και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Οι ειδικοί, πάντως, εξηγούν ότι δεν υπάρχει λόγος επιστροφής της μάσκας σε περισσότερους χώρους. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε αναλυτικά, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. 

Ειδικότερα, κάνει αναφορά στις μη φαρμακευτικές παραμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας) και εξηγεί ποιους σκοπούς εξυπηρετούν και γιατί αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να έχουν κάποιο όφελος.

Η αναλυτική ανάρτηση Μαγιορκίνη

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται “φωνές” για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως “μέτρα” είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.

Ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι “μπόρα που έρχεται και φεύγει”, απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει “κουραστεί” μετά από 2 χρόνια και να τον “πυροβολάμε” δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: 1) μείωνουν την πιέση στο σύστημα υγείας, ενώ 2) επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Συνοπτικά:

  • οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή “κύματα που σπάνε και μας περνάνε”. Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.
  • οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

Θεμιστοκλέους για μάσκες: Δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία

Παρόμοια άποψη σχετικά με την επέκταση υποχρεωτικότητας μάσκας εξέφρασε σε εκπομπή της ΕΡΤ και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ειδικότερα, θεωρεί ότι δε χρειάζεται να αλλάξει κάτι καθώς η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει χαμηλή.

«Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του ιού, τη χαρακτήρισε αναμενόμενη, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιστημόνων: «Βλέπουμε στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, που προηγούνται του κύματος της πανδημίας, ότι είχαμε μια αύξηση, μετά μια επιπέδωση του κύματος και ακολούθως υπήρξε πτώση».

Τέλος, αναφορικά με την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Παράλληλα, τόνισε ότι οι παραλλαγες Όμικρον 4 και Όμικρον 5 δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών.

Περισσότερα εδώ…

More from ΥγείαMore posts in Υγεία »

Be First to Comment

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: