Press "Enter" to skip to content

Με αυτούς τους τρόπους μπορείς να «ρίξεις» την αρτηριακή σου πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση είναι ένας κύριος παράγοντας που οδηγεί στον θάνατο 13 εκατομμύρια ψυχές κάθε χρόνο. Υπάρχει φυσικά ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων που βοηθούν την κατάσταση, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους και υπάρχουν πράγματι αρκετά που μπορεί να κάνει κανείς για ρίξει την πίεσή του.

Ο τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει να ρυθμίσει κανείς την πίεσή του. Κάποιοι τρόποι είναι πιο δύσκολοι να τηρηθούν σε σύγκριση με άλλους, ωστόσο υπάρχουν πέντε τρόποι να μειώσει κανείς την αρτηριακή του πίεση σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο StudyFinds.

1.Διαλογισμός και ενσυνειδητότητα

Η τεχνική του να «καθαρίζει» κανείς το μυαλό του και να εστιάσει στο εδώ και τώρα είναι γνωστή ως mindfulness (ενσυνειδητότητα). Μια μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με υψηλή πίεση καθώς βελτιώσει τα άτομα που εστιάζουν στον έλεγχο, στην ρύθμιση των συναισθημάτων και την αυτογνωσία.

Ένα πρόγραμμα που βασίστηκε σε αυτό το είδος διαλογισμού με σκοπό την μείωση της πίεσης σε 43 ανθρώπους με τέτοια προβλήματα έδειξε ότι υπήρχε σημαντική βελτίωση σε ότι αφορά την αυτορρύθμιση σαν αποτέλεσμα και η πίεσή τους μειώθηκε αισθητά. Αυτό συμβαίνει γιατί το Mindfulness επιτρέπει στα άτομα να βλέπουν τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό τους όπως αναφέρει ο Eric Loucks, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, Συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

2.Βάλε το περπάτημα στη ζωή σου

Για πολλούς ανθρώπους επίσης φαίνεται να λειτουργεί και η καθημερινή άσκηση στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Για κάποιους άλλους ωστόσο ένας περίπατος είναι καλύτερη λύση. Μια μελέτη εξάλλου λέει ότι όσο περισσότερα βήματα κάνεις τη μέρα τόσο καλύτερη θα είναι η αρτηριακή σου πίεση. Αν κάνεις πάνω από 10.000 βήματα την ημέρα θα μειώσεις την πίεσή του τουλάχιστον 4 μονάδες σύμφωνα με την μελέτη αυτή.

Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 600 άτομα που φορούσαν ένα ρολόι της Apple, το οποίο κατέγραφε την πίεση του αίματος καθημερινά για μερικούς μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η η συστολική αρτηριακή πίεση έπεφτε κατά 0,45 μονάδες για κάθε 1.000 βήματα που έκαναν τη μέρα και αυτό μείωσε την πίεσή τους πάνω από 4 μονάδες. Κατά μέσο όρο η συστολική αρτηριακή πίεση όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν 122, η οποία και ήταν πάνω από το μέσο όρο σύμφωνα με τους γιατρούς.

3.Πιές τσάι, κακάο, κόκκινο κρασί

Ένας άλλος τρόπος να μειώσει κανείς την αρτηριακή του πίεση είναι να αλλάξει τον τρόπο διατροφής του σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Δίαιτες γεμάτες φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την πίεση.
Τροφές γεμάτες φλαβονοειδή είναι τα μήλα, τα μούρα, το κακάο και ποτά όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι.

Η μελέτη εξέτασε τη διατροφή πάνω 25.000 ατόμων και παρατήρησε κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά όπως και την πίεσή του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν εντάξει στη διατροφή τους αυτά τα φλαβονοειδή είχαν χαμηλότερη πίεση κατά 2 με 4 mmHg.

4.Χυμός βατόμουρου

Τα άτομα με υπέρταση πρέπει να πίνουν πιο συχνά χυμό μούρων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η μακρόχρονη κατανάλωση χυμού βατόμουρων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει συνολικά την αρτηριακή πίεση.

Στη μελέτη, δόθηκε σε μια ομάδα ποντικών με υψηλή αρτηριακή πίεση τέτοιος χυμός 1 με 3 φορές την ημέρα για περίπου 8 με 10 εβδομάδες. Τα ατοτελέσματα ήταν πολύ καλά και η πίεση των ποντικών μειώθηκε.
Πέρα από το γεγονός ότι μειώθηκε η πίεση στα ποντίκια οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο χυμός αυτός είχε την δυνατότητα να μειώσει και τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

5.Ένα…γιαούρτι την ημέρα

Ένα γιαούρτι περιλαμβάνει τα βακτήρια εκείνα που απελευθερώνουν πρωτεΐνες που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, περιλαμβάνουν μικροσυστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, τα οποία ρυθμίζουν την πίεση του αίματος. Σύμφωνα μάλιστα με μια μελέτη το γιαούρτι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Στην μελέτη, οι ερευνητές μέτρησαν το γιαούρτι ως διατροφική συνήθεια για 900 συμμετέχοντες μέσα από ένα ερωτηματολόγιο που κατέγραφε τις διατροφικές αυτές συνήθειες. Επίσης, παρακολούθησαν την πίεση, και αναγνώρισαν ποιος είχε υπέρταση (πάνω από 140/90 mmHg). Η φυσιολογική πίεση είναι περίπου 120/80 mmHg.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι οι συμμετέχοντες με αυξημένη αρτηριακή πίεση είδαν χαμηλότερη επίπεδα πίεσης αφού έβαλαν στην διατροφή τους το γιαούρτι. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα για τους ανθρώπους που έτρωγαν ένα γιαούρτι την ημέρα.

Απόδοση από το https://www.studyfinds.org/

Περισσότερα εδώ…

Be First to Comment

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: