Press "Enter" to skip to content

Ωάρια και σπέρμα στην κρυοσυντήρηση έως και 55 έτη πλέον στην Βρετανία – Ποια τα οφέλη και τα δυνητικά προβλήματα

Την ώρα που Ελλάδα με νέο νομοσχέδιο αυξάνει το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στα 54 αλλά και την κατάψυξη ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους, η Βρετανία αποφασίζει να παρατείνει την διάρκεια  κρυοσυντήρησης γαμετών (ωαρίων και σπέρματος) και εμβρύων από τα 10 στα 55 χρόνια.

Παρόλο που η κίνηση αυτή μπορεί να είναι ελπιδοφόρα για τα άτομα που έχουν προβλήματα γονιμότητας, θα μπορούσε να επιφέρει ορισμένα προβλήματα σε άτομα που είναι δωρητές σπέρματος ή και ωαρίων όπως αναφέρουν καθηγητές του κλάδου βιοηθικής αλλά ειδικοί στην υποβοηθουμενη αναπαραγωγή.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία επιλέγουν να κρυοσυντηρήσουν τα ωάριά του, το σπέρμα του και τα εμβρυά τους, ώστε να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν όταν πλέον θα είναι σε θέση. Προηγουμένως η περίοδος κρυοσυντήρησης δεν ξεπερνούσε τα 10 χρόνια, παρόλο που υπήρχαν εξαιρέσεις για τα άτομα που είχαν ιατρικά προβλήματα υπογονιμότητας μέχρι και τα 55 έτη.

Αρκετοί είναι εκείνοι που νιώθουν ότι οι περιορισμοί που υπάρχουν όσον αφορά την περίοδο κρυοσυντήρησης περιορίζουν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Αν δεν υπήρχαν ιατρικοί λόγοι για να αυξηθεί ο χρόνος διάρκειας κρυοσυντήρησης αυτοί οι γαμέτες μετά από 10 χρόνια καταστρέφονταν.

Οι τεχνικές κρυοσυντήρησης, οι οποίες περιλαμβάνουν την διατήρηση των γαμετών, πλέον έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τη στιγμή που τα όρια κρυοσυντήρησης τροποιήθηκαν. Οι νέες μελέτες δείχνουν ότι τα ωάρια μπορούν πλέον να αναπτυχθούν με τον ίδιο τρόπο που διατηρούνται τα φρέσκα αυγά. Τα επίπεδα εγκυμοσύνης από τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι επίσης ανάλογα με όσα χρησιμοποιούνται ένα φρέσκο έμβρυο για μεταφορά. Έτσι, πλέον δεν υπάρχει πια επιστημονικός λόγος που να δείχνει ότι πρέπει να διατηρούνται το πολύ μέχρι 10 χρόνια.Έτσι, η βρετανική κυβέρνηση μετά από τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 αποφάσισε να παρατείνει την διάρκεια αυτή για όλους χωρίς να συντρέχουν απαραίτητα ιατρικοί λόγοι μέχρι τα 55 χρόνια.

Tα προβλήματα

Η τροποποίηση αυτή θα δίνεται μετά από σχετική άδεια η οποία θα ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια. Παρόλα αυτά, οι δωρητές σπέρματος και ωαρίων που δεν αναζητούν τρόπους θεραπείας της υπογονιμότητας δεν θα ρωτώνται αν επιθυμούν να συναινέσουν σε αυτό κάθε 10 χρόνια, παρόλο που θα είναι έχουν την δυνατότητα αρχικά να δηλώσουν αν επιθυμούν ή όχι η δωρεά τους να παραμείνει σε διατήρηση για 55 χρόνια.

Αυτό θα έχει δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τους δωρητές όσο για τα παιδιά που θα γεννιούνται από τα ωάρια και το σπέρμα αυτό όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο The Conversation. Παρόλο που οι δωρητές έχουν ήδη λάβει τις απαιτούμενες συμβουλές ώστε να είναι άνετοι με αυτό που πρόκειται να κάνουν, χρειάζεται επίσης η κατάλληλη συμβουλευτική λόγω των θεμάτων που προκύπτουν από την παρατεταμένη διάρκεια συντήρησης. Αυτό άλλωστε είναι και μια υποχρέωση των κλινικών, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι δωρητές καταλαβαίνουν πλήρως τις επιπλοκές της απόφασης αυτής .

Για παράδειγμα όταν ένα άτομο δωρίζει σπέρμα στη ηλικία των 35 ετών και το σπέρμα του αποθηκεύεται για 55 χρόνια, τα παιδιά που θα γεννηθούν από τη δωρεά αυτή μπορεί να έχουν άλλα αδέλφια από τον ίδιο δωρητή που είναι πιο μεγάλα σε ηλικία και από τους γονείς του. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με την βοήθεια κάποιου δωρητή πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο δωρητής να πρόκειται για ένα ηλικιωμένο άτομο ή κάποιον που ήδη έχει πεθάνει και ότι μπορεί επίσης να έχουν αδέλφια από των ίδιο δωρητή ή και ανίψια και ανιψιές που είναι πάρα πολύ πιο ηλικιωμένα από τους ίδιους.

Αυτή η αλλαγή έρχεται μετά την τροποποίηση του νόμου του 2005, ο οποίος λέει ότι τα άτομα που γεννήθηκαν μέσω δωρητή έχουν το δικαίωμα να μάθουν ποιος ήταν το δωρητής όταν ενηλικιωθούν. Οι ειδικοί σε θέματα υπογονιμότητας ανησυχούν για την ταχύτητα με την οποία αυτές οι δυνητικά ακραίες αλλαγές τους επηρεάζουν και ότι τους αφήνουν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας. Παρόλο οι αλλαγές έχουν ήδη επέλθει, οι νέες οδηγίες μένει να ανανεωθούν από τις κλινικές γονιμότητας. Αυτό είναι βασικό για να διασφαλιστεί ότι όλοι είναι ενήμεροι σχετικά με τις εξελίξεις αυτές.

Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι που ψάχνουν θεραπεία υπογονιμότητας τις επιπλοκές που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν από τις περιορισμένες δυνατότητες που προσφέρει η φύλαξη ωαρίων και σπέρματος. Παρόλο που ήδη υπάρχουν αρκετές πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας καλό είναι να γίνει μια ανανέωση μετά την τροποποίηση αυτή.

Πηγή: https://theconversation.com

Περισσότερα εδώ…

More from ΥγείαMore posts in Υγεία »

Be First to Comment

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: