Press "Enter" to skip to content

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας

Ένα αγοράκι μόλις 13 μηνών έχασε χθες τη ζωή του από οξεία ηπατίτιδα στη χώρα μας. Είναι το πρώτο θύμα που καταγράφεται. Λόγω της αυξημένης ανησυχίας που παρατηρείται παραθέτουμε οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης και την προστασία όλων.

Υπενθυμίζεται ότι από την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας προσβάλλονται παιδιά ηλικίας μικρότερα από 16 ετών και τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ίκτερο (κιτρινωπή χροιά δέρματος, επιπεφυκότων)

Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό των κοπράνων Κνησμό Αρθραλγία/μυαλγία

Πυρετό Ναυτία, έμετο ή κοιλιακό άλγος

Λήθαργο και/ ή απώλεια όρεξης

Οι γονείς και οι φροντιστές των μικρών παιδιών καλούνται να παρακολουθούν την υγεία τους, να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εμφάνιση των συμπτωμάτων ηπατίτιδας (που αναφέρθηκαν) και σε περίπτωση υποψίας/ανησυχίας να επικοινωνούν με τον παιδίατρο.

Συστήνεται η συστηματική εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης-υγιεινής : τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα (και ιδιαίτερα μετά τη χρήση τουαλέτας ή πριν την κατανάλωση/προετοιμασία φαγητού) αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα) κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα (αν δεν είναι διαθέσιμο, κάλυψη με το εσωτερικό του αγκώνα). αποφυγή κοινής χρήσης επιτραπέζιων σκευών (όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.) αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή του γαστρεντερικού επαρκής αερισμός χώρων, καθαρισμός επιφανειών.

Συστήνεται τα παιδιά να έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα για την ηλικία τους εμβόλια, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων.

Χρειάζεται επαγρύπνηση, αλλά σε καμία περίπτωση πανικός.

  • Δεν τρέχουμε στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων.
  • Δεν υποβάλλουμε τα παιδιά σε εργαστηριακές εξετάσεις χωρίς να τις έχει υποδείξει ο παιδίατρος. Οι τρανσαμινάσες, για παράδειγμα, μπορεί στην εργαστηριακή εξέταση να εμφανιστούν αυξημένες για πολλούς λόγους, χωρίς να παραπέμπουν σε ηπατίτιδα, για αυτό το λόγο…
  • Συμβουλευόμαστε τον οικογενειακό παιδίατρο για οτιδήποτε μας προβληματίζει και ακολουθούμε τις συμβουλές του.

Οδηγίες προς επαγγελματίες υγείας

Επίσης, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας με τρανσαμινάση ορού> 500 IU/L (AST ή ALT) χωρίς σαφή αιτιολογία. Τα συμπτώματα που οι ειδικοί πρέπει να συνυπολογίζουν μαζί με τα παραπάνω είναι περιλαμβάνουν την τρανσαμινάση ορού >500 IU/L σε παιδιά ηλικίας 16 ετών ενώ θα πρέπει να διαχειρίζονται τα δείγματα με πολλή προσοχή.

Δεδομένου ότι το αίτιο της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά παραμένει άγνωστο, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος που πληροί τα κριτήρια ορισμού του «πιθανού κρούσματος» ή της «στενής επαφής με πιθανό κρούσμα» θα πρέπει να φυλάσσονται τα ακόλουθα δείγματα : Δύο δείγματα ορού και δύο δείγματα με EDTA (5 ml/δείγμα) Ρινικό και φαρυγγικό επίχρισμα Δείγμα κοπράνων Δείγμα ούρων Σημειώνεται ότι είναι σημαντικό να συλλέγονται όσο το δυνατό πιο πρώιμα δείγματα. Επίσης τα θετικά δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται για τυποποίηση.

Η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα γίνεται μετά από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ). Η μεταφορά των δειγμάτων θα γίνεται με ευθύνη των Νοσοκομείων, εφόσον έχουν σύμβαση με εταιρεία μεταφοράς βιολογικών δειγμάτων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανάλογη σύμβαση θα γίνεται επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ

Περισσότερα εδώ…

Be First to Comment

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: