- Advertisement -

Τον ανώτερο αντιπρόεδρο Εταιρικών Υποθέσεων της Philip Morris International, Gregoire Verdeaux, και τον προέδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Παπαστράτος» κι επικεφαλής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Philip Morris International, Χρήστο Χαρπαντίδη, υποδέχθηκαν την Τετάρτη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο ΥΝΑΝΠ Γιάννης Πλακιωτάκης κι ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης, σε σύντομο χαιρετισμό του, υπενθύμισε ότι πριν από περίπου έναν χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού του 2021, το Λιμενικό Σώμα και η εταιρεία «Παπαστράτος», θυγατρική του ομίλου «Philip Morris International», υπέγραψαν την ανανέωση της συνεργασίας τους για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, διευρύνοντας τον σκοπό, περιλαμβάνοντας και νέα, μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού, όπως τα θερμαινόμενα, χωρίς καύση.  

Όπως είπε, η Philip Morris International υποστηρίζει ενεργά το έργο του Λιμενικού Σώματος με σειρά δωρεών. Αποκορύφωμα αυτή των πέντε σκαφών ειδικού τύπου αξίας 2,4 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα PMI IMPACT, ενώ δωρεές που αγγίζουν συνολικά τις 300.000 ευρώ αφορούν επιχειρησιακό εξοπλισμό για τις ειδικές επιχειρησιακές ομάδες του Σώματος.

Το παράνομο εμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή για την κοινωνία και την οικονομία. Οι συνέργειες αυτές αποδεικνύουν ότι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση κοινών προκλήσεων αποτελεί μία αξιόπιστη και αποτελεσματική επιλογή.

Σύμφωνα με τον ΥΝΑΝΠ, το Λιμενικό Σώμα έχει καταφέρει να ελέγξει μια ακτογραμμή 15.147 χιλιομέτρων όπως είναι αυτή της χώρας μας διαφυλάττοντας σε πολύ σημαντικό βαθμό τη νομιμότητα στη θάλασσα. 

«Η  ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, ο σωστός σχεδιασμός και  η υπερπροσπάθεια των στελεχών του, ημέρα και νύχτα, οδήγησαν στην εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία δύο χρόνια. 

Ανάλογη είναι η δράση του και στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.  

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Λ.Σ., Γιώργος Αλεξανδράκης, τόνισε:«Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχοντας ως βασική αποστολή την καταπολέμηση στους χώρους ευθύνης του κάθε μορφής οργανωμένου εγκλήματος, μέρος του οποίου είναι και το θαλάσσιο λαθρεμπόριο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων λαθρεμπορίου και ειδικότερα εκείνων της εμπορίας και διακίνησης παράνομων καπνικών προϊόντων.

Το 2014 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και την εταιρεία “Παπαστράτος” με στόχο την υποστήριξη της δράσης του Λιμενικού Σώματος και την ενίσχυση της συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς, για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού. Το Μνημόνιο αυτό με μεγάλη μας ικανοποίηση ανανεώθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η “Παπαστράτος” ανέλαβε να ενισχύσει με μέσα και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό νευραλγικές επιχειρησιακές Υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον, συνέβαλε στη διεξαγωγή ενημερωτικών δράσεων και εκπαιδεύσεων αναφορικά με τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Επίσης, στελέχη της εταιρείας συμμετέχουν σε συναντήσεις με στελέχη των αρμοδίων Διευθύνσεων του Αρχηγείου μας με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Βασικοί σταθμοί στην πορεία αυτής της σημαντικής συνεργασίας είναι:

– Η δωρεά πέντε άκαμπτων φουσκωτών σκαφών συνολικής αξίας 2,4 εκατομμυρίων ευρώ

– H δωρεά σύγχρονου ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη αναγκών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου και των Περιφερειακών Ομάδων Δίωξης Ναρκωτικών των Λιμενικών Αρχών της Χώρας, συνολικής αξίας 70.000 Ευρώ.

– Η σημαντική δωρεά ενός οχήματος τύπου βαν καθώς και εξοπλισμού διάνοιξης θυρών τελευταίας τεχνολογίας, αξίας 60.000 ευρώ, για την κάλυψη αναγκών της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων (ΕΟΕΠ) του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Την τελευταία δεκαετία το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει κατασχέσει 1,4 δισεκατομμύρια τσιγάρα και πάνω από 14 τόνους καπνού,  αποτρέποντας τη διαφυγή εσόδων από δασμούς αξίας που υπερβαίνει τα 245 εκατ. Ευρώ. Επίσης, έχουν κατασχεθεί 283 οχήματα και 45 πλωτά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά τους» υπογράμμισε ο αρχηγός του Λιμενικού.

O κ. Gregoire Verdeaux,  από την πλευρά του ανέφερε: «Το παράνομο εμπόριο δεν περιορίζεται από σύνορα και νόμους. Κανένας, ούτε καμία κυβέρνηση, ούτε άλλος, δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας, μπορούν να λύσουν από μόνοι τους αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Οι δημόσιες Αρχές, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία έχουν ένα ρόλο να διαδραματίσουν. Η Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν επιδείξει σειρά από επιτυχίες στην πάταξη του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Με μεγάλη ικανοποίηση, επίσης, διαπιστώνουμε ότι το Λιμενικό Σώμα αποτελεί πρότυπο στη διαχείριση αυτού του θέματος και μέσα από το πρόγραμμα μας, PMI Impact, και τη σταθερή συνεργασία μας, στεκόμαστε δίπλα στις γυναίκες και στους άνδρες του Σώματος που είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή για έναν καλύτερο κόσμο. Η Philip Morris International είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει το παράνομο εμπόριο και δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αλλά και με ρυθμιστικές Αρχές προκειμένου να συμβάλλουμε σε μια θετική αλλαγή στην κοινωνία, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Για να πετύχουμε το όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, χρειάζεται να εξαλείψουμε το παράνομο εμπόριο».

O κ. Χαρπαντίδης εξήρε το έργο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και υπογράμμισε τη σημασία της σταθερής συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος και της εταιρείας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου.

ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Ακολούθησαν επιδείξεις επιχειρησιακών δυνατοτήτων και επιχειρησιακού εξοπλισμού της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων Πειραιά στον εξωτερικό χώρο πίσω από το κτήριο του ΥΝΑΝΠ και στη συνέχεια επιβίβαση σε ένα εκ των σκαφών δωρεάς της Philip Morris International και μικρός περιηγητικός πλους των επισκεπτών γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.

Πηγή: naftemporiki.gr

- Advertisement -

Leave a Reply