- Advertisement -

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου
[email protected]

Με την κλεψύδρα του χρόνου προς τις εκλογές να αδειάζει και τη φθορά της κυβέρνησης να διευρύνεται, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, εντείνονται οι διεργασίες στον χώρο της κεντροδεξιάς.

Στις ζυμώσεις πρωτοστατούν στελέχη, που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από την ηγεσία της ΝΔ και αποβλέπουν κυρίως στην προσέλκυση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κόμματος.

Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι διαβουλεύσεις, για τη δημιουργία νέου κομματικού σχήματος με πρωτεργάτες, γνωστά στελέχη από την λεγόμενη ομάδα των «λοχαγών», που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό  ρόλο στην εκλογή του Κώστα Καραμανλή σε πρόεδρο της ΝΔ το 1996 και εν γένει απετέλεσε έναν εκ των πυλώνων της καραμανλικής πτέρυγας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του εκκολαπτόμενου κόμματος, ενώ  προανάκρουσμα ίδρυσής του θα είναι εκδήλωση, η οποία θα χαρακτηρίζεται από ισχυρούς συμβολισμούς. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 4 Μαΐου, που είναι η παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του τύπου.

Τον συντονισμό των επαφών για τη διαμόρφωση της νέας κομματικής οντότητας έχουν αναλάβει: Ο Σάββας Τσιτουρίδης, πρώην υπουργός και επικεφαλής σήμερα think tank, ο Νίκος Καραχάλιος, που έχει διατελέσει σύμβουλος στρατηγικής του Κώστα Καραμανλή, ο Νίκος Νικολόπουλος, πρώην βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ο πρώην υπουργός Θανάσης Γιαννόπουλος.  

«Η παλιά καλή ΝΔ»

Στις συζητήσεις συμμετέχουν πολιτικοί με πολύχρονες διαδρομές στη ΝΔ, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι «λοχαγοί» εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος και με τον ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο, που πρόσφατα διεγράφη από το κυβερνών κόμμα, καθώς ασκεί οξεία κριτική στην ηγεσία του.

Αναφερόμενος σε συνομιλητές του στην στόχευση του εγχειρήματος, ο Σ. Τσιτουρίδης επισήμανε ότι φιλοδοξεί: «να αναδείξει τη δύναμη του ελληνισμού με βάση τη λογική του μέτρου και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Του ελληνισμού, που παλεύει να σταθεί όρθιος σε έναν κόσμο που αλλάζει». Ο  ίδιος επισήμανε ότι η απλή αναλογική αποτελεί ευκαιρία «να αλλάξουν μυαλά» η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά. Θέλουμε να εκφράσουμε «την παλιά καλή ΝΔ», τόνισε.

«Γεννητούρια το καλοκαίρι»

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραχάλιος μιλώντας χθες στην εκπομπή «Tο Μαξίμου Aκούει;» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί έγκαιρα ένα κόμμα του κεντροδεξιού χώρου με τη συμμετοχή στελεχών που είναι δυσαρεστημένα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 «Τα γεννητούρια» του νέου κόμματος θα γίνουν το καλοκαίρι, είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραχάλιος αναφερόμενος στην κίνηση των «Δημοκρατών». Ο ίδιος δήλωσε: «πιστεύουμε στην κοινωνική δικαιοσύνη και αγαπάμε την πατρίδα μας».

Αξίζει να σημειωθεί,  ότι ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για την ηγεσία του υπό ίδρυση κεντροδεξιού κόμματος είναι και αυτό του καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, πρώην Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Φορτσάκη.

Πηγή: naftemporiki.gr

- Advertisement -

Leave a Reply