Press "Enter" to skip to content

Τέσσερις λόγοι που «δείχνουν» πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 
[email protected]

Παρά τις κυβερνητικές αναφορές για κάλπες την άνοιξη του 2023, τέσσερις κινήσεις αναζωπυρώνουν το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο. Δεν αποτελεί άλλωστε μυστικό πως σχετικές συζητήσεις υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τις οριστικές αποφάσεις να κλειδώνουν μέσα στον Αύγουστο. Μέχρι τότε θα αξιολογηθεί μια σειρά παραμέτρων, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» του τουρισμού στην οικονομία, αλλά και ο βαθμός προετοιμασίας της κρατικής μηχανής για να μην αναβιώσουν εικόνες από την περσινή χρονιά με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα …σημάδια που δείχνουν εκλογές το φθινόπωρο είναι τα εξής:

1. Η πορεία της οικονομίας και κυρίως το κύμα των ανατιμήσεων που απειλεί τα νοικοκυριά. Κανένα φως δεν φαίνεται στο ενεργειακό «τούνελ» και έτσι αναμένεται και την επόμενη χρονιά να συνεχιστούν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί. Η τιμή της βενζίνης φλερτάρει πλέον με τα 2,5 ευρώ, ενώ το τσουνάμι των ανατιμήσεων επηρεάζει μια σειρά βασικών αγαθών. 

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως το ντόμινο αυξήσεων έχει και πολιτικό κόστος, καθώς τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια για οριζόντια μέτρα στήριξης. Οι οπαδοί των πρόωρων εκλογών – που όλο και αυξάνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο – υποστηρίζουν πως δεν συμφέρει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία να κάνει εκλογές την άνοιξη και αφού θα έχει μεσολαβήσει ο δύσκολος χειμώνας. Και τάσσονται υπέρ μιας φθινοπωρινής εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή πριν αρχίσουν τα …ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς.

2. Το «κύμα» των περιοδειών που είναι σε εξέλιξη. Μόνο μέσα στον Ιούνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Κω, στην Ψέριμο, στην Αστυπάλαια, αλλά και στην Καλαμάτα, εστιάζοντας στο κυβερνητικό έργο. Την ίδια στιγμή μεικτά κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και «γαλάζια» στελέχη πραγματοποιούν σειρά επισκέψεων σε όλους τους νομούς της χώρας.

3. Το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή. Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο και δεν είναι εύκολο να συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί για έναν ακόμα χρόνο. Δεδομένο είναι πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες, τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι στην πολιτική σκηνή, με τα κομματικά επιτελεία να παίρνουν… θέση μάχης.

4. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για να κλείσουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα μπαράζ ανακοινώσεων ονομάτων, γεγονός που δείχνει πως στην Νέα Δημοκρατία έχουν ανεβάσει ταχύτητες στο δρόμο προς τις κάλπες

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ αν δεν προκύψει κυβέρνηση, οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Με τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37,5% για την εξασφάλιση αυτοδυναμίας, ποσοστό που είναι σε άμεση συνάρτηση και με τη δυναμική των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ετοιμάζει απόδραση μέσω εκλογών

Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας πως το τσουνάμι αυξήσεων θα οδηγήσει την κυβέρνηση στην προκήρυξη εκλογών. Από την  Κουμουνδούρου τονίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης σκέφτεται την «απόδραση» γιατί θέλει να αποφύγει μεγαλύτερη φθορά στα γαλάζια ποσοστά.

Στο πλαίσιο αυτό εντατικοποιούνται οι συζητήσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και στόχος είναι να υπάρχει δυναμική εκπροσώπηση των γυναικών και ισχυρή παρουσία των νεότερων ηλικιών. Παράλληλα, πρόκειται να αξιοποιηθούν πρόσωπα από το think tank του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί περιοδείες σε όλη τη χώρα και ενδεικτικά αναφέρεται πως την Πέμπτη βρέθηκε στη Βόρεια Εύβοια. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και ένα μπαράζ συσκέψεων, καθώς στόχος είναι στη ΔΕΘ  να παρουσιαστεί μια εναλλακτική – και κοστολογημένη – πρόταση για την οικονομία

Αυτό που τονίζεται εμφατικά από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως απαιτείται άμεσα διεύρυνση του πλέγματος στήριξης, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης. Παράλληλα, ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση πως επιχειρεί να παρουσιάσει μια πλασματική εικόνα για την οικονομία, τη στιγμή που η κρίση της ακρίβειας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Be First to Comment

    Leave a Reply

    %d bloggers like this: